O nama

Studij filozofije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu postoji već gotovo tri desetljeća, od 1992. kao studij, a od 1993. kao sveučilišni dodiplomski studij. Njegova je specifičnost naglasak na povezanosti filozofije s drugim područjima znanja i uvažavanje činjenice da bavljenje općim i tradicionalnim filozofskim problemima nužno uključuje proučavanje mnoštva sadržaja koje filozofija dijeli s ostalim humanističkim te društvenim i prirodnim znanostima. Sve tri razine studija filozofije na Hrvatskim studijima ustrojene su prema suvremenim znanstvenim i didaktičkim standardima i po uzoru na prestižne svjetske studije filozofije, ne zanemarujući, međutim, niti specifičnu srednjoeuropsku tradiciju proučavanja povijesti filozofije. Svrha suvremenog studija filozofije stjecanje je što potpunijeg i temeljitijeg razumijevanja svijeta i čovjekova položaja u njemu te osposobljavanje za argumentirano iznošenje, interpretaciju i kritičku analizu stavova, vjerovanja i teorija u različitim područjima ljudskog djelovanja i znanja. Razmišljate li ozbiljno o studiju filozofije, na ovim ćete stranicama moći doznati na koji način Odjel za filozofiju Hrvatskih studija nastoji ispuniti ovu svrhu.


Objavljeno: 18. 4. 2016. u 16:59
Pavel Gregorić
Udruga studenata filozofije HS "Scopus" poziva na 13. Međunarodni simpozij studenata filozofije pod nazivom "Filozofija i interdisciplinarnost". Simpozij će se održati 20. i 21. travnja 2016. godine, u dvorani Pula u glavnoj zgradi Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Borongajska 83d. Program 
 
Opis simpozija:
"Interdisciplinarnost" je postao popularan pojam, koji se pripisuje mnogobrojnim istraživačkim programima. Ona, kao pristup, se koristi zbog očekivane velike koristi od pristupanja problemima preko granica tradicionalnih disciplina i perspektiva. Postoji ustaljena praksa interdisciplinarnih aktivnosti širom svijeta, a filozofija nije samo još jedno područje koje je obuzeo novi trend, već je sama jedna od njenih vodećih motora razvoja. Odnos filozofije i interdisciplinarnosti, kojeg ovaj simpozij želi obuhvatiti, uključuje koristi filozofije od takvog pristupa, ali i razmatranje filozofije same kao interdisciplinarnosti te koje su mogućnosti filozofije interdisciplinarnosti.
 
Veselimo se Vašem dolasku i sudjelovanju u raspravama.
Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic