O nama

Studij filozofije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu postoji već gotovo tri desetljeća, od 1992. kao studij, a od 1993. kao sveučilišni dodiplomski studij. Njegova je specifičnost naglasak na povezanosti filozofije s drugim područjima znanja i uvažavanje činjenice da bavljenje općim i tradicionalnim filozofskim problemima nužno uključuje proučavanje mnoštva sadržaja koje filozofija dijeli s ostalim humanističkim te društvenim i prirodnim znanostima. Sve tri razine studija filozofije na Hrvatskim studijima ustrojene su prema suvremenim znanstvenim i didaktičkim standardima i po uzoru na prestižne svjetske studije filozofije, ne zanemarujući, međutim, niti specifičnu srednjoeuropsku tradiciju proučavanja povijesti filozofije. Svrha suvremenog studija filozofije stjecanje je što potpunijeg i temeljitijeg razumijevanja svijeta i čovjekova položaja u njemu te osposobljavanje za argumentirano iznošenje, interpretaciju i kritičku analizu stavova, vjerovanja i teorija u različitim područjima ljudskog djelovanja i znanja. Razmišljate li ozbiljno o studiju filozofije, na ovim ćete stranicama moći doznati na koji način Odjel za filozofiju Hrvatskih studija nastoji ispuniti ovu svrhu.


Objavljeno: 10. 4. 2015. u 11:25
Pavel Gregorić

U sklopu projekta Znanost dostupna svima, u petak 17. travnja, s početkom u 18.00h, u pubu SAX! u Palmotićevoj ulici 22, održat će se tribina na temu "Evolucija razumnog hominida - od animalizma do intelekta". Nakon tri kratka predavanja (doc. dr. sc. Damjan Franjević PMF, dr. sc. Igor Mikloušić "Ivo Pilar", izv. prof. dr. sc. Pavel Gregorić HS), uslijedit će vođena rasprava u kojoj svi mogu sudjelovati, i to uz čašu piva.

Tri kratka predavanja:
Biologija - doc. dr. sc. Damjan Franjević - BO PMF - 20 minuta predavanje
Tema: "Po šumama i gorama hominidne evolucije"

Psihologija - dr. sc. Igor Mikloušić - Institut Ivo Pilar - 20 minuta predavanje
Tema: "Evolucijska psihologija kao arheologija uma"

Filozofija - izv. prof. dr. sc. Pavel Gregorić - Hrvatski studiji - 20 minuta predavanje
Tema: "Razvojne faze homo philosophicusa"

Voditelj tribine: Nikola Koletić

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic