O djelatniku
Jakov Erdeljac, mag. phil.
Zvanje:povjera predavanja
Funkcija:asistent
Konzultacije:

Četvrtkom od 17:35 do 18:35

E-mail: E-mail
Odsjek: ODSJEK ZA FILOZOFIJU I KULTUROLOGIJU
Godina diplomiranja:2020.
Na odjelu od:2021.

Nastava

prijediplomski

Životopis

Jakov Erdeljac rođen je 10. listopada 1994. godine u Zagrebu, a dolazi iz Ozlja. U Zagreb seli nakon završetka osnovne škole kako bi nastavio školovanje na Zdravstvenom učilištu u Zagrebu. Tijekom srednje škole boravi u Učeničkom domu Maksimir. Od postignuća u tom periodu života valja izdvojiti osvajanje dva državna prvenstva u šahu u konkurenciji učenika srednjih škola (2012., 2013.). Godine 2015. upisuje Filozofski fakultet na Sveučilištu u Zagrebu. Tijekom školovanja na navedenoj instituciji sudjelovao je na brojnim znanstvenim skupovima, događanjima, ljetnim školama i konferencijama. Od 2017. obnašao je dužnost demonstratora na katedri za logiku u trajanju od četiri semestra. Godine 2018. dobio je Rektorovu nagradu za rad »Narav države: Država kao umjetničko djelo« zajedno s kolegom Tomislavom Dretarom. Preddiplomski studij završava 2019. s težinskim prosjekom 4.91 i Nagradom za izvrsnost Filozofskog fakulteta. Iste godine upisuje diplomski studij filozofije. Za vrijeme diplomskog studija organizirao je privatni seminar - za zainteresirane studente filozofije - u svrhu detaljnog proučavanja djela Bitak i vrijeme Martina Heideggera u trajanju od dva semestra. 7. rujna 2020. obranio je diplomski rad pod naslovom »Fenomenologijska metoda i mogućnost njezine praktičke primjene: prikaz na primjeru Rawlsova koncepta „vela neznanja“« s ocjenom odličan. Rad je izrađen pod mentorstvom doc. dr. sc. Gorana Sunajka. Diplomski studij je završio s prosjekom 5.0 i Nagradom za izvrsnost Filozofskog fakulteta. Tijekom školovanja aktivno sudjeluje u radu udruge »Udruženje studenta filozofije« te je član predsjedništva iste od 2018. od kraja studija. U tom periodu organizirao je - zajedno s kolegama - brojne skupove i događanja te je aktivno sudjelovao u izdavanju časopisa Čemu (kao autor). Za rad u sklopu navedene udruge nagrađen je Nagradom Franjo Marković. Od 2019. do 2020. zaposlen je na projektu obrade i analize dnevnog tiska u sklopu Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku. Od 2021. zaposlen je kao asistent na Fakultetu hrvatskih studija te na njemu ujedno pohađa i doktorat. Za vrijeme studija dobivao je stipendiju za izvrsnost Sveučilišta u Zagrebu. Godine 2023. izdaje znanstvenu monografiju Narav države zajedno s koautorom Tomislavom Dretarom. Polja interesa su mu ontologija, fenomenologija, filozofija kulture, filozofska antropologija, antička filozofija, spoznajna teorija, filozofija politike, socijalna filozofija, logika, etika i bioetika.

Popis nagrada osvojenih tijekom studija:

1. Rektorov nagrada za pojedinačni znanstveni/umjetnički rad, 2018.

2. Nagrada za izvrsnost na preddiplomskom studiju filozofije, 2019.

3. Nagrada za izvrsnost na diplomskom studiju filozofije, 2020.

4. Nagrada Franjo Marković, 2020.

Objavljeni radovi u Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji
Napomena: Ove radove održava Knjižnica Instituta Ruđer Bošković koja vodi projekt Hrvatske znanstvene bibliografije CROSBI. Ovim linkom možete vidjeti sve podatke o radovima koje su autori unijeli u bazu podataka.

Za sve izmjene možete se obratiti na help@bib.irb.hr, a na istu adresu možete uputiti i sva vaša pitanja i sugestije vezana uz CROSBI.
Izabrane publikacije

1. Narav države (znanstvena monografija) (https://www.bib.irb.hr/1269608

2.. Analiza prostornosti X: O odnosu tehnologije i egzistencije (https://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=338150)

3. (prikaz) Lino Veljak: Uvod u ontologiju (https://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=338207)

4. (prikaz) Marija Selak: Zlo i naopako (https://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=371627)

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic