O nama

Studij demografije i hrvatskoga iseljeništva znanstvena je i visokoobrazovna novina na hrvatskim sveučilištima po predmetu interesa, teorijskom pristupu, metodološkoj razradi, multidisciplinarnoj zamisli, po važnosti i općem interesu za demografsku i iseljeničku problematiku. Polazeći od spoznaje kako je ljudska populacija najvažniji čimbenik svih djelatnosti u prostoru i društvu, kako su djeca i mladi nositelji hrvatske razvojne budućnosti, kako je hrvatsko iseljeništvo veliko hrvatsko bogatstvo i kako prihvaćanje dekadencije nije povijesna civilizacijska stečevina, ustrojavanje ovakvoga studija u Hrvatskoj velika je akademska, društvena, gospodarska, narodna i nacionalna potreba, osobito nakon što su svi demografski pokazatelji i trendovi u Hrvatskoj postali negativni, a silina recentnoga iseljavanja počela ugrožavati temeljne sustave na kojima počiva svaka, pa i hrvatska država. Iseljenički valovi u cijelom XX. stoljeću i početkom XXI. stoljeća rezultirali su većim brojem hrvatske populacije u iseljeništvu, nego u matičnoj zemlji, pa je razmatranje iseljeničke i migracijske problematike i njezino znanstveno istraživanje i nastavno poučavanje postalo ključno strateško nacionalno pitanje ne samo razvoja, nego i demografskoga opstanka. Shvativši konačno svu složenost demografske, iseljeničke i uopće migracijske problematike, svu uvjetovanost u društvu i prostoru, koju stanovništvo uspostavlja, i objektivnu potrebu za novim razvojnim konceptom temeljenim i na hrvatskom iseljeništvu, ustrojen je potpuno novi studij na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu s izvoditeljima, koji dolaze iz samoga vrha hrvatskih znanstvenih institucija.


Objavljeno: 8. 7. 2022. u 09:49
Uređeno: 8. 7. 2022. u 09:53
Monika Balija

U razgovoru za Narod. hr doc. dr. sc. Stjepan Šterc govorio je o mjeri roditelj odgojitelj, negativnim demografskim trendovima Republike Hrvatske i utjecaju depopulacije na hrvatsko gospodarstvo te istaknuo:

"Zagrebačka je politička izvršna stvarnost poprimila zaista paranoična obilježja, jer zamislite novi ideologijski sljedbenici ne priznaju nikakvu znanost niti sudstvo, već voze po svom limitiranom ideološkom obrascu unutar kojeg nema mjesta znanstvenoj logici i znanstvenim zakonitostima, ali niti sudskim pravorijecima. Oni misle bez znanstvene i pravne osnove kako im je mjera financijski teret, iako doseže tek 3-4 % gradskog godišnjeg proračuna i to uz stavke do razine čak 1,3 milijardi kuna koje su u odnosu na ovu mjeru potpuno irelevantne za zagrebačku budućnost. Teško im je prihvatiti u ideološkoj suženosti kako je ljudska populacija najvažniji dio i čimbenik zagrebački i kako djeca jedino i donose izvjesnu budućnost, osiguravaju aktivnost, radnu snagu i ukupni razvoj. Odluka je Visokog upravnog suda sukladna razvojnoj i znanstvenoj logici, očekivana i s njom se potvrđuje strateška važnost demografske problematike. Ideologijska apologija koja dolazi iz najamnog novinarstva i priučenih politologijskih formalnih sveznalaca o apsolutno svemu zapravo je povratak u prošla vremena kad su se partijski stavovi formirali za ukupnu javnost u komitetima. Javne izjave o ne korisnosti mjere jedino se zasnivaju na političkoj misli sužene spoznaje i u osnovi na anacionalnom pristupu."

Cijeli članak dostupan je na poveznici: https://bit.ly/3AzQV9V

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS