O nama

Studij demografije i hrvatskoga iseljeništva znanstvena je i visokoobrazovna novina na hrvatskim sveučilištima po predmetu interesa, teorijskom pristupu, metodološkoj razradi, multidisciplinarnoj zamisli, po važnosti i općem interesu za demografsku i iseljeničku problematiku. Polazeći od spoznaje kako je ljudska populacija najvažniji čimbenik svih djelatnosti u prostoru i društvu, kako su djeca i mladi nositelji hrvatske razvojne budućnosti, kako je hrvatsko iseljeništvo veliko hrvatsko bogatstvo i kako prihvaćanje dekadencije nije povijesna civilizacijska stečevina, ustrojavanje ovakvoga studija u Hrvatskoj velika je akademska, društvena, gospodarska, narodna i nacionalna potreba, osobito nakon što su svi demografski pokazatelji i trendovi u Hrvatskoj postali negativni, a silina recentnoga iseljavanja počela ugrožavati temeljne sustave na kojima počiva svaka, pa i hrvatska država. Iseljenički valovi u cijelom XX. stoljeću i početkom XXI. stoljeća rezultirali su većim brojem hrvatske populacije u iseljeništvu, nego u matičnoj zemlji, pa je razmatranje iseljeničke i migracijske problematike i njezino znanstveno istraživanje i nastavno poučavanje postalo ključno strateško nacionalno pitanje ne samo razvoja, nego i demografskoga opstanka. Shvativši konačno svu složenost demografske, iseljeničke i uopće migracijske problematike, svu uvjetovanost u društvu i prostoru, koju stanovništvo uspostavlja, i objektivnu potrebu za novim razvojnim konceptom temeljenim i na hrvatskom iseljeništvu, ustrojen je potpuno novi studij na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu s izvoditeljima, koji dolaze iz samoga vrha hrvatskih znanstvenih institucija.


Objavljeno: 23. 4. 2022. u 15:26
Monika Balija
HRVATSKI ISELJENIČKI ZBORNIK 2022.

Na Dan hrvatske knjige, 22. travnja 2022., u prostorijama Hrvatske matice iseljenika predstavljen je ovogodišnji Hrvatski iseljenički zbornik.

Hrvatski iseljenički zbornik 2022. sa sažetcima na engleskom i španjolskom jeziku, 436 stranica i 120 fotografija čitateljima donosi trideset i jedan samostalni autorski prilog čiji su autori uglavnom znanstvenici s eminentnih hrvatskih i stranih sveučilišta te ugledni publicisti. Prilozi Hrvatskoga iseljeničkoga zbornika 2022. povezuju dvadesetak zemalja svijeta te „ruše stereotipe o našoj dijaspori nudeći vjerodostojni mozaik izvandomovinskih milenijskih migrantskih naraštaja u multikulturalnim metropolama svijeta.“

Serijska publikacija Hrvatske matice iseljenika – Iseljenički kalendar (danas Hrvatski iseljenički zbornik) pokrenuta je 1955. godine te uobičajeno donosi tridesetak priloga s pet kontinenata. Ove su godine doprinos Hrvatskom iseljeničkom zborniku dali i nastavnici s Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu – doc. dr. sc. Wollfy Krašić i dr. sc. Monika Balija, s temama Bleiburg i hrvatska politička emigracija – obilježavanja, interpretacije i korištenje u antijugoslavenskoj promidžbi i Aktualna migracijska bilanca Lijepe Naše.

Više o Hrvatskom iseljeničkom zborniku 2022. nalazi se na: https://matis.hr/naslovnica/predstavljen-hrvatski-iseljenicki-zbornik-2022/.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS