O nama

Studij demografije i hrvatskoga iseljeništva znanstvena je i visokoobrazovna novina na hrvatskim sveučilištima po predmetu interesa, teorijskom pristupu, metodološkoj razradi, multidisciplinarnoj zamisli, po važnosti i općem interesu za demografsku i iseljeničku problematiku. Polazeći od spoznaje kako je ljudska populacija najvažniji čimbenik svih djelatnosti u prostoru i društvu, kako su djeca i mladi nositelji hrvatske razvojne budućnosti, kako je hrvatsko iseljeništvo veliko hrvatsko bogatstvo i kako prihvaćanje dekadencije nije povijesna civilizacijska stečevina, ustrojavanje ovakvoga studija u Hrvatskoj velika je akademska, društvena, gospodarska, narodna i nacionalna potreba, osobito nakon što su svi demografski pokazatelji i trendovi u Hrvatskoj postali negativni, a silina recentnoga iseljavanja počela ugrožavati temeljne sustave na kojima počiva svaka, pa i hrvatska država. Iseljenički valovi u cijelom XX. stoljeću i početkom XXI. stoljeća rezultirali su većim brojem hrvatske populacije u iseljeništvu, nego u matičnoj zemlji, pa je razmatranje iseljeničke i migracijske problematike i njezino znanstveno istraživanje i nastavno poučavanje postalo ključno strateško nacionalno pitanje ne samo razvoja, nego i demografskoga opstanka. Shvativši konačno svu složenost demografske, iseljeničke i uopće migracijske problematike, svu uvjetovanost u društvu i prostoru, koju stanovništvo uspostavlja, i objektivnu potrebu za novim razvojnim konceptom temeljenim i na hrvatskom iseljeništvu, ustrojen je potpuno novi studij na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu s izvoditeljima, koji dolaze iz samoga vrha hrvatskih znanstvenih institucija.


Objavljeno: 21. 10. 2021. u 16:47
Uređeno: 21. 10. 2021. u 16:51
Monika Komušanac
PREDSTAVLJANJE NOVE KNJIGE DOC. DR....

 

U novoj knjizi Tade Jurića Gastarbeiter MillennialsExploring the past, present and future of migration from Southeast Europe to Germany and Austria with approaches to classical, historical and digital demography Verlag Dr. Kovač Hamburg 2021 (Gastarbajteri Milenijci) autor predstavlja prvu sveobuhvatnu analizu iseljavanja iz Hrvatske i zemalja Jugoistočne Europe u Njemačku i Austriju na engleskom jeziku (532 s.). Počevši od analize gastarbajterske ere preko recentnog iseljavanja knjiga završava modeliranjem prognoza daljnjih demografskih i migracijskih trendova. Pored interdisciplinarne analize u demografsku znanost Jugoistočne Europe uvodi se po prvi put inovativni pristup digitalne demografije. Međutim, knjiga ne staje na analizi i modeliranju budućih trendova nego nudi konkretna rješenja na nacionalnoj i EU razini. 
  • Ponavlja li se gastarbeiterska povijest? 
  • Mogu li demografske promjene u EU ugroziti temelje liberalne demokracije? 
  • Jesu li migracije u EU interesno neutralna i slučajna društvena pojava?  
  • Hoće li EU postati neoliberalno bojište za resurs - čovjek?  
  • Koja su konkretna rješenja na nacionalnoj i EU razini?  
  • Zašto indeks korupcije u Hrvatskoj i na Zapadnom Balkanu raste s povećanim iseljavanjem i koje su druge posljedice iseljavanja?  
  • Postoji li korelacija između iseljavanja s prostora EU periferije i porasta ilegalnih migracija? 
  • Zašto predlažemo parcijalni rad na daljinu u javnom sektoru kao ključnu demografsku mjeru za oživljavanje Hrvatske i EU periferije? 
  • Mogu li inovativni pristupi digitalne demografije revolucionirati naše spoznaje o migracijama i predvidjeti ih? 
Predstavljanje knjige će se održati 4. studenoga 2021. godine u 18.00h na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, a prijenos je moguće pratiti na YouTube kanalu HKS-a: UNICATH HKS.
Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS