O nama

Studij demografije i hrvatskoga iseljeništva znanstvena je i visokoobrazovna novina na hrvatskim sveučilištima po predmetu interesa, teorijskom pristupu, metodološkoj razradi, multidisciplinarnoj zamisli, po važnosti i općem interesu za demografsku i iseljeničku problematiku. Polazeći od spoznaje kako je ljudska populacija najvažniji čimbenik svih djelatnosti u prostoru i društvu, kako su djeca i mladi nositelji hrvatske razvojne budućnosti, kako je hrvatsko iseljeništvo veliko hrvatsko bogatstvo i kako prihvaćanje dekadencije nije povijesna civilizacijska stečevina, ustrojavanje ovakvoga studija u Hrvatskoj velika je akademska, društvena, gospodarska, narodna i nacionalna potreba, osobito nakon što su svi demografski pokazatelji i trendovi u Hrvatskoj postali negativni, a silina recentnoga iseljavanja počela ugrožavati temeljne sustave na kojima počiva svaka, pa i hrvatska država. Iseljenički valovi u cijelom XX. stoljeću i početkom XXI. stoljeća rezultirali su većim brojem hrvatske populacije u iseljeništvu, nego u matičnoj zemlji, pa je razmatranje iseljeničke i migracijske problematike i njezino znanstveno istraživanje i nastavno poučavanje postalo ključno strateško nacionalno pitanje ne samo razvoja, nego i demografskoga opstanka. Shvativši konačno svu složenost demografske, iseljeničke i uopće migracijske problematike, svu uvjetovanost u društvu i prostoru, koju stanovništvo uspostavlja, i objektivnu potrebu za novim razvojnim konceptom temeljenim i na hrvatskom iseljeništvu, ustrojen je potpuno novi studij na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu s izvoditeljima, koji dolaze iz samoga vrha hrvatskih znanstvenih institucija.


Objavljeno: 16. 6. 2021. u 15:47
Tamara Bodor

Statistički podaci o hrvatskom stanovništvu takvi su da trebaju zabrinuti svakoga tko upravlja ovom zemljom, ustvrdio je prof. Šterc komentirajući odgodu popisa stanovništva koji se trebao održati ove godine.

Šterc se u emisiji Marijana Opačka osvrnuo i na međunarodnu konferenciju „Iseljeništvo i domovina“ koja se prošloga vikenda održala u Mariji Bistrici, istaknuvši kako će se Hrvatska prije ili kasnije morati neminovno osloniti na model države koji uključuje iseljeništvo u sve njegove aspekte.

„Hrvatska će opstati u ukupnom razvojnom smislu ako se bude oslonila na ukupni potencijal svoje populacije. Revitalizacija može početi investicijama hrvatskog iseljeništva u gospodarski sustav Hrvatske tako da ih se oslobodi poreza na deset godina, primjerice. To je početni proces za koji je potrebno barem 3-4 % ukupnog državnog proračuna. Na novom studiju demografije i hrvatskog iseljeništva formirali smo kolegij Novi koncept države. Taj se koncept temelji na izraelskom modelu države koji sve stanovništvo, neovisno o tome živi li u matičnoj zemlji ili rasuto kao dijaspora, funkcionalno uključuje u razvojni život zemlje.“

Cijeli razgovor može se pogledati na: https://bit.ly/3gsW1KF.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS