O nama

Studij demografije i hrvatskoga iseljeništva znanstvena je i visokoobrazovna novina na hrvatskim sveučilištima po predmetu interesa, teorijskom pristupu, metodološkoj razradi, multidisciplinarnoj zamisli, po važnosti i općem interesu za demografsku i iseljeničku problematiku. Polazeći od spoznaje kako je ljudska populacija najvažniji čimbenik svih djelatnosti u prostoru i društvu, kako su djeca i mladi nositelji hrvatske razvojne budućnosti, kako je hrvatsko iseljeništvo veliko hrvatsko bogatstvo i kako prihvaćanje dekadencije nije povijesna civilizacijska stečevina, ustrojavanje ovakvoga studija u Hrvatskoj velika je akademska, društvena, gospodarska, narodna i nacionalna potreba, osobito nakon što su svi demografski pokazatelji i trendovi u Hrvatskoj postali negativni, a silina recentnoga iseljavanja počela ugrožavati temeljne sustave na kojima počiva svaka, pa i hrvatska država. Iseljenički valovi u cijelom XX. stoljeću i početkom XXI. stoljeća rezultirali su većim brojem hrvatske populacije u iseljeništvu, nego u matičnoj zemlji, pa je razmatranje iseljeničke i migracijske problematike i njezino znanstveno istraživanje i nastavno poučavanje postalo ključno strateško nacionalno pitanje ne samo razvoja, nego i demografskoga opstanka. Shvativši konačno svu složenost demografske, iseljeničke i uopće migracijske problematike, svu uvjetovanost u društvu i prostoru, koju stanovništvo uspostavlja, i objektivnu potrebu za novim razvojnim konceptom temeljenim i na hrvatskom iseljeništvu, ustrojen je potpuno novi studij na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu s izvoditeljima, koji dolaze iz samoga vrha hrvatskih znanstvenih institucija.


Objavljeno: 14. 10. 2020. u 19:47
Monika Komušanac
GOSTOVANJE DOC. DR. SC. STJEPANA...

Predstojnik Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo, doc. dr. sc. Stjepan Šterc gostovao je u ponedjeljak 5. listopada 2020. godine na Jutarnjem kolegiju u okviru emisije „Dobro jutro, Hrvatska“ čija je tema bila utjecaj COVID-a 19 na demografska kretanja. Komentirani su aktualni demografski podatci u kontekstu pandemije COVID-a 19, a osim prof. Šterca, na Jutarnjem kolegiju sudjelovale su Dubravka Rogić-Hadžalić, načelnica Sektora demografskih i društvenih statistika Državnog zavoda za statistiku i prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prof. Šterc je komentirao opću demografsku sliku Hrvatske, podatke o prirodnom kretanju stanovništva te istaknuo nekoliko bitnih načela u razmatranju utjecaja COVID-a 19 na demografske trendove, s osobitom pozornošću na kretanja smrtnosti i rodnosti. Prof. Šterc također je istaknuo kako je „utjecaj COVID-a 19 na opći mortalitet Hrvatske gotovo neznatan jer prosječna smrtnost u Hrvatskoj iznosi 150 ljudi na dnevnoj razini te pretpostavlja kako će tzv. koronakriza više utjecati na smanjivanje rodnosti zbog neizvjesnosti, nesigurnosti i straha od budućnosti“.

Cijeli razgovor možete pogledati na sljedećoj poveznici.

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS