O nama

Studij filozofije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu postoji već gotovo tri desetljeća, od 1992. kao studij, a od 1993. kao sveučilišni dodiplomski studij. Njegova je specifičnost naglasak na povezanosti filozofije s drugim područjima znanja i uvažavanje činjenice da bavljenje općim i tradicionalnim filozofskim problemima nužno uključuje proučavanje mnoštva sadržaja koje filozofija dijeli s ostalim humanističkim te društvenim i prirodnim znanostima. Sve tri razine studija filozofije na Hrvatskim studijima ustrojene su prema suvremenim znanstvenim i didaktičkim standardima i po uzoru na prestižne svjetske studije filozofije, ne zanemarujući, međutim, niti specifičnu srednjoeuropsku tradiciju proučavanja povijesti filozofije. Svrha suvremenog studija filozofije stjecanje je što potpunijeg i temeljitijeg razumijevanja svijeta i čovjekova položaja u njemu te osposobljavanje za argumentirano iznošenje, interpretaciju i kritičku analizu stavova, vjerovanja i teorija u različitim područjima ljudskog djelovanja i znanja. Razmišljate li ozbiljno o studiju filozofije, na ovim ćete stranicama moći doznati na koji način Odjel za filozofiju Hrvatskih studija nastoji ispuniti ovu svrhu.


Objavljeno: 29. 4. 2022. u 10:04
Administrator

U srijedu 11. svibnja 2022. u 11 sati na Fakultetu hrvatskih studija u dvorani Zagreb predavanje pod naslovom „Filozofija laži“ održat će slavni norveški filozof Lars Fredrik Handler Svendsen - koji djeluje kao profesor na Institutu za filozofiju Sveučilišta u Bergenu. Svendsenova djela prevedena su na 29 svjetskih jezika, među kojima valja izdvojiti Filozofiju usamljenosti, Filozofiju slobode, Filozofiju rada, Filozofiju zla, Filozofiju dosade, Modu, Strah, Što je filozofija te Razumijemo li životinje? kao knjige koje su prevedene na hrvatski jezik. Ovim putem potičemo studente Odsjeka za filozofiju i kulturu Fakulteta hrvatskih studija da se priključe ovom događaju. Predavanje će trajati oko 60 minuta te će nakon njega uslijediti rasprava.

Ukoliko želite saznati nešto više o predavaču i njegovoj filozofiji, pogledajte neka od njegovih popularnih predavanja koja su vam dostupna na YouTube-u ili pročitajte neku od navedenih publikacija.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic