O nama

Studij filozofije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu postoji već gotovo tri desetljeća, od 1992. kao studij, a od 1993. kao sveučilišni dodiplomski studij. Njegova je specifičnost naglasak na povezanosti filozofije s drugim područjima znanja i uvažavanje činjenice da bavljenje općim i tradicionalnim filozofskim problemima nužno uključuje proučavanje mnoštva sadržaja koje filozofija dijeli s ostalim humanističkim te društvenim i prirodnim znanostima. Sve tri razine studija filozofije na Hrvatskim studijima ustrojene su prema suvremenim znanstvenim i didaktičkim standardima i po uzoru na prestižne svjetske studije filozofije, ne zanemarujući, međutim, niti specifičnu srednjoeuropsku tradiciju proučavanja povijesti filozofije. Svrha suvremenog studija filozofije stjecanje je što potpunijeg i temeljitijeg razumijevanja svijeta i čovjekova položaja u njemu te osposobljavanje za argumentirano iznošenje, interpretaciju i kritičku analizu stavova, vjerovanja i teorija u različitim područjima ljudskog djelovanja i znanja. Razmišljate li ozbiljno o studiju filozofije, na ovim ćete stranicama moći doznati na koji način Odjel za filozofiju Hrvatskih studija nastoji ispuniti ovu svrhu.


Objavljeno: 25. 6. 2021. u 12:55
Uređeno: 25. 6. 2021. u 13:05
Marko Kardum
Lipanj u znaku Alana Turinga

Alan Turing (1912-1954) bio je britanski logičar i matematičar, ali i osoba koja je bitno doprinijela razvoju filozofije, iako se sam nikada nije nazivao filozofom. Rođen je i preminuo u mjesecu lipnju. Široj je javnosti postao poznatiji nakon filma Igra oponašanja u kojem je prikazan njegov doprinos razbijanju složenog njemačkog uređaja za šifriranje - Enigme.

 

Turingov se doprinos filozofiji prije svega sastoji u njegovom radu u području logike, umjetne inteligencije i kognitivne filozofije. Zamijećen je postao svojim radom naslovljenim On computable numbers, with an application to the Entscheidungsproblem, a jedan od najcitiranijih radova u filozofiji uopće je njegov rad Computing Machinery and Intelligence. Zajedno s Churchem koji ga je mentorirao razvio je tzv. Church-Turingovu tezu koja je dovela i do poznatog koncepta Turingovih strojeva te tzv. Turingovog testa.

 

Za sve koje malo pobliže zanima fascinatna pojava Alana Turinga predlažemo neke od sljedećih poveznica:

Alan Turing

Turingov stroj

Turingov test

Church-Turingova teza

Alan Turing ukratko - video

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic