O nama

Studij filozofije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu postoji već gotovo tri desetljeća, od 1992. kao studij, a od 1993. kao sveučilišni dodiplomski studij. Njegova je specifičnost naglasak na povezanosti filozofije s drugim područjima znanja i uvažavanje činjenice da bavljenje općim i tradicionalnim filozofskim problemima nužno uključuje proučavanje mnoštva sadržaja koje filozofija dijeli s ostalim humanističkim te društvenim i prirodnim znanostima. Sve tri razine studija filozofije na Hrvatskim studijima ustrojene su prema suvremenim znanstvenim i didaktičkim standardima i po uzoru na prestižne svjetske studije filozofije, ne zanemarujući, međutim, niti specifičnu srednjoeuropsku tradiciju proučavanja povijesti filozofije. Svrha suvremenog studija filozofije stjecanje je što potpunijeg i temeljitijeg razumijevanja svijeta i čovjekova položaja u njemu te osposobljavanje za argumentirano iznošenje, interpretaciju i kritičku analizu stavova, vjerovanja i teorija u različitim područjima ljudskog djelovanja i znanja. Razmišljate li ozbiljno o studiju filozofije, na ovim ćete stranicama moći doznati na koji način Odjel za filozofiju Hrvatskih studija nastoji ispuniti ovu svrhu.


Objavljeno: 19. 10. 2019. u 17:03
Marko Kardum
47. Svjetski kongres filozofije...

U japanskom Kyotu od 17. do 20. rujna 2019. održao se 47. svjetski kongres filozofije sporta pod nazivom 47th International Association for the Philosophy of Sport (IAPS) Annual Conference, koji se od 1972. na godišnjoj razini redovito održava i okuplja znanstvenike iz cijelog svijeta. U sklopu konferencije, održana je i 41st Japan Society for the Philosophy of Sport and Physical Education (JSPSPE) Conference. (više o samoj konferenciji, njenom rasporedu i sudionicima dostupno na https://gifted-bhabha-c3b902.netlify.com/index.html)

Ovogodišnji skup, koji se održao u Kyoto International Conference Centre (ICC Kyoto), zajednički su organizirali Kyoto University of Education, Kyoto Women's University i Ritsumeikan University. Svojim je izlaganjima participiralo 80 znanstvenica i znanstvenika iz 26 različitih zemalja svijeta i s 5 kontinenata. Simpozij je karakterizirala izrazito radna te prijateljska i poticaja atmosfera. Iznimno dobro posjećene sesije karakterizirala je visoka kvaliteta izlaganja, no još i više pitanja, komentara i diskusija koje su uslijedile nakon u zajedničkoj težnji spram znanstvene izvrsnosti.  Jedini hrvatski predstavnik u Kyotu bio je Matija Mato Škerbić s Odsjeka za filozofiju Hrvatskih studija koji je održao izlaganje na temu 'How William J. Morgan Shaped the Ethics of Sport'.

Nadasve ljubazni organizatori uložili su ogroman trud i napravili veliki posao ne samo kroz besprijekornu organizaciju predavanja, sekcija i sesija, već i popratnim programima te organiziranim posjetima veličanstvenim historijskim lokacijama kojima Kyoto kao tisućljetna prijestolnica Japana obiluje.

 Kao svojevrstan opći dojam, može se reći da je i ova konferencija još jednom uspješno demonstrirala kako je sport, baš kao i igra, relevantna tema dostojna najozbiljnije filozofske refleksije i razmatranja, koja izaziva pažnju i interes filozofa diljem svijeta, kako onih s najprestižnijih svjetskih sveučilišta tako i onih drugih, te da je filozofija sporta rastuća disciplina koja pred sobom ima prosperitetnu budućnost.

S velikim zadovoljstvom vrijedi istaknuti kako će se sljedeći skup po prvi puta održati u Hrvatskoj i to od 22. do 25. rujna 2020. u hotelu Le Meridien Lav u Splitu (Podstrana). Naime, organizacija 48. po redu kongresa povjerena je zajednički Sveučilištu u Zagrebu i njegovu Znanstveno-istraživačkom odboru za bioetiku i sport (koji djeluje u Centru izvrsnosti za integrativnu bioetiku pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu) te Sveučilištu u Splitu i njegovu Kineziološkom fakultetu, dok je za voditelja organizacije kongresa ispred IAPS određen Matija Mato Škerbić. Osim što je to svojevrsna potvrda ispravnosti dosadašnjih nastojanja oko razvoja ove specifične grane filozofije, ona je i podrška onim budućim, ali i korak ka buđenju većeg i šireg interesa za specifične teme i razmatranja kako filozofske tako i kineziološke zajednice, ali i različitih drugih sportskih zajednica u Hrvatskoj i regiji.

 

dr. sc. Matija Mato Škerbić

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic