O nama

Studij filozofije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu postoji već gotovo tri desetljeća, od 1992. kao studij, a od 1993. kao sveučilišni dodiplomski studij. Njegova je specifičnost naglasak na povezanosti filozofije s drugim područjima znanja i uvažavanje činjenice da bavljenje općim i tradicionalnim filozofskim problemima nužno uključuje proučavanje mnoštva sadržaja koje filozofija dijeli s ostalim humanističkim te društvenim i prirodnim znanostima. Sve tri razine studija filozofije na Hrvatskim studijima ustrojene su prema suvremenim znanstvenim i didaktičkim standardima i po uzoru na prestižne svjetske studije filozofije, ne zanemarujući, međutim, niti specifičnu srednjoeuropsku tradiciju proučavanja povijesti filozofije. Svrha suvremenog studija filozofije stjecanje je što potpunijeg i temeljitijeg razumijevanja svijeta i čovjekova položaja u njemu te osposobljavanje za argumentirano iznošenje, interpretaciju i kritičku analizu stavova, vjerovanja i teorija u različitim područjima ljudskog djelovanja i znanja. Razmišljate li ozbiljno o studiju filozofije, na ovim ćete stranicama moći doznati na koji način Odjel za filozofiju Hrvatskih studija nastoji ispuniti ovu svrhu.


Objavljeno: 19. 3. 2019. u 10:57
Marko Kardum
Predavanja profesora Michaela...

Nadolazećeg petka i subote, 22. i 23. 3. 2019., održat će se druga međunarodna znanstvena konferencija iz područja etike i bioetike sporta u Hrvatskoj pod naslovom Etika, bioetika i sport. Ova, u širem europskom kontekstu jedinstvena specijalizirana konferencija održat će se na dvije lokacije – u petak 22. 3. u prostoru Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku u Zagrebu (Ivana Lučića 1a) s početkom u 9.00 sati, a u subotu 23. 3. u Multimedijalnoj dvorani palače Herzer Gradskog muzeja u Varaždinu (Franjevački trg 10) s početkom u 9.30 sati.

Inicijator je i idejni začetnik te predsjednik organizacijskog odbora konferencije je naš zaposlenik Matija Mato Škerbić s Odjela za filozofiju.

Program konferencije i cijela konferencijska publikacija mogu se pronaći na web-adresi:

http://www.bioetika.hr/blog/predavanja-profesora-michaela-mcnameeja-i-medunarodna-znanstvena-konferencija-etika-bioetika-i-sport/

Organizatori konferencije su Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku i njegov  Znanstveno-istraživački odbor za bioetiku i sport, Hrvatsko filozofsko društvo i njegov Varaždinski filozofski krug, te Hrvatsko bioetičko društvo. Konferenciju su svojim donacijama pomogli Grad Varaždin i njegova Turistička zajednica. Radni jezik skupa je engleski.

U sklopu konferencije bit će upriličeno gostovanje prof. dr. sc. Michaela McNameeja, koji je vodeći svjetski autoritet u filozofiji i etici sporta te posebice bioetici sporta. Profesor McNamee dolazi sa Sveučilišta Swansea (Wales, Velika Britanija). Njegovim su gostovanjem obuhvaćena dva predavanja na engleskom jeziku:

 

- kao najava konferencije, u četvrtak, 21. 3. 2019., u 19.00 sati, javno predavanje pod naslovom „Što je pogrešno s dopingom u sportu?“ („What is Wrong with Doping in Sports?“), u Dvorani 1 Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Ivana Lučića 3);

 

- na početku konferencije, u petak, 22. 3. 2018., u 9.30 sati, plenarno predavanje na 2. međunarodnoj konferenciji „Etika, bioetika i sport“ pod naslovom „Sportska medicina, konflikt interesa i engleska Premier liga“ („Sports Medicine, Conflicts of Interest, and the English Premier League“), u Dvorani „Fritz Jahr“ Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku u Zagrebu (Ivana Lučića 1a).

 

Drugi plenarni predavač biti će prof. dr. sc. Jim Parry s Karlova sveučilišta u Pragu (Češka), vodeći svjetski autoritet za pitanja filozofije olimpizma i bard globalne filozofije i etike sporta.

 

Michael J. McNamee, profesor na Sveučilištu u Swanseaju (Wales, Velika Britanija), osnivač je  Britanskog društva za filozofiju sporta (BPSA) i vodećeg svjetskog časopisa Sport, Ethics and Philosophy, pokretač i urednik serije knjiga izdavačke kuće Routledge pod naslovom „Etika i sport“. Profesor McNamee obnašao je dužnost predsjednika Međunarodnog društva za filozofiju sporta (IAPS) i BPSA, a član je i etičkog komiteta Svjetske antidopinške agencije (WADA). Prof McNamee je autor 15-ak knjiga i više desetina radova u najprestižnijim svjetskim časopisima te autor nekoliko kapitalnih izdanja na ovom području od kojih se ističu: Routledge Handbook of the Philosophy of Sport; Ethics and Sport; Ethics of Sport: A Reader; Bioethics, Genetics and Sport; Sports, Virtues and Vices: Morality Plays; te Sport, Medicine, Ethics.

 

Jim S. Parry je dugogodišnji profesor Sveučilišta u Leedsu (Velika Britanija) i Olimpijske akademije u grčkoj Olimpiji te Karlova sveučilišta u Pragu (Češka). Profesor Parry je zajedno s profesorom McNameejem osnovao BPSA, časopis Sport, Ethics and Philosophy te pokrenuo Routledgeovu seriju knjiga „Etika i sport“. Autor je više klasika discipline poput Olympic Games Explained;  Olympic Ethics and Philosophy; Olympic Values and Ethics; Ethics and Sport; Theology, Ethics and Transcendence in Sport; te Spirituality and Sport.

Javno predavanje i konferencija otvoreni su za javnost, a organizatori pozdravljaju dolazak svih zainteresiranih.

Kontakt:          

Matija Mato Škerbić, predsjednik Organizacijskog odbora konferencije i voditelj Znanstveno-istraživačkog odbora za bioetiku i sport

               matijaskerbic@gmail.com, mskerbic@hrstud.hr

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic