Lucius - aktualni svezak 23., 2021. g.

 Aktualni svezak 23

 LUCIUS
 Zbornik radova Društva studenata povijesti Fakulteta hrvatskih   studija "Ivan Lučić - Lucius"

​ Izdavač
 Društvo studenata povijesti "Ivan Lučić - Lucius"

 Nakladnik
 Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija

 Za nakladnika
 prof. dr. sc. Pavo Barišić

​ Glavni urednik
 Vlatko Smiljanić

 Zbornik je objavljen uz financijsku potporu Studentskoga zbora         Sveučilišta u Zagrebu.

 ISSN: 1333-6185 (tisak)
 ISSN: 2459-5438 (online)
 UDK: 93/94 378

 

Iz Riječi urednika o sadržaju u aktualnome svesku:

Saznat ćete nešto više o vojnomu i političkomu aspektu Antioha III. Velikoga, o zanimljivome amfiteatru u Karinu, vojnim djelima Kartažanina Hanibala, ukapanjima u drvenim lijesovima na području Hrvatske u srednjemu vijeku, interpretaciji Krbavske bitke u očima Jurja Divinića, o zagrebačkim ranonovovjekovnim čižmarima, o Hrvatskoj tijekom 1848. i 1849. u kontekstu europske povijesti te o Španjolskome građanskom ratu s posebnom pažnjom na Kataloniju. Od ovoga broja započeli smo s kategorizacijom radova temeljem dvostrukih slijepih recenzija stručnjaka. Želja nam je čim više se približiti radu i organizaciji historiografskih znanstvenih časopisa te time postati relevantnom periodičkom publikacijom sa suvremenim znanstveno-stručnim obilježjima. Osim znanstveno-stručnih radova naših kolegica i kolega, donosimo prikaz atraktivnih historiografskih izdanja od stare do suvremene povijesti. Posjetili smo Hrvatski institut za povijest, a tu su i dvije subesjede, pokojnoga prof. emer. dr. sc. Mije Korade, prvoga professora emeritusa Odsjeka za povijest Fakulteta hrvatskih studija te prof. dr. sc. Mirjane Matijević Sokol, dobitnice Nagrade za životno djelo „Ivan Lučić” i dugogodišnje nastavnice Fakulteta. Zahvalili smo i prisjetili se našega profesora akademika Radoslava Katičića, koji je bio istaknuti nastavnik Fakulteta od njegovih početaka. Njegov je nekrolog sastavila studentica kroatologije i povijesti Korina Grbeša.

Suradnici u broju: Dolores Antunica, Bruno Bogović, Lucian Borić, Marin Buovac, Karlo Foder, Korina Grbeša, Dragan Grgić, Fran Kos, Marija Luketić, Ivana Marinović, Omer Merzić, Natko Nordin Muslić, Dina Pašić, Ema Pašić, Ivan Smiljanić, Vlatko Smiljanić

Zbornik u pravilu izlazi jednom godišnje na hrvatskomu jeziku. Uredništvo provodi politiku otvorenoga pristupa cjelovitim tekstovima objavljenih radova i drugim povezanim sadržajima objavljenim u časopisu. Politika recenziranja obuhvaća minimalno dvije pozitivne slijepe recenzije stručnjaka iz znanstvenoga područja, polja i grane koja je tematizirana u tekstu. Uredništvo na prijedlog dvaju recenzenata donosi konačnu odluku o kategorizaciji radova. Uredništvo osigurava kategorizaciju objavljenih recenziranih radova i to: izvornih znanstvenih radova, prethodnih priopćenja, preglednih radova, stručnih radova te prikaza knjiga, osvrta, intervjua, nekrologa i ostalih radova.

Svoje radove možete slati Uredništvu na mail dsp.lucius@gmail.com sukladno Natječaju za objavu radova objavljenome na Facebook stranicama Društva. Upute za izradu radova nalaze se na kraju svakoga aktualnoga broja. 

Prethodno objavljene brojeve možete pogledati ovdje.
 

 


Repozitorij

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic