Uvod u latinsku filologiju
Šifra: 37549
ECTS: 3.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Maja Matasović
Izvođači: izv. prof. dr. sc. Maja Matasović - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 15
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Kolegij Uvod u latinsku filologiju daje uvid u klasičnu, a time i latinsku filologiju, definirajući je kao humanističku disciplinu koja na osnovi pisanih tekstova proučava najrazličitije vidove rimskog (a djelomično i grčkog) svijeta u antici. Studenti se najprije upoznaju s osnovnim lingvističkim, povijesnim i književno-teorijskim pojmovima, a zatim se različiti aspekti rimske civilizacije (jezik, umjetnost, književnost, filozofija, povijest, itd.) obrađuju na sačuvanim (pretežno književnim) tekstovima. Žanrovski pristup osigurava osnovno znanje o reprezentativnim autorima i djelima s kojima će se student tijekom studija susretati, a jednako tako i osnovno znanje o različitim disciplinama na kojima se filologija temelji.
Ishodi učenja:
Literatura:
  1. , Materijali na webu (Merlin);, , , .
  2. , Vratović, Vladimir; Rimska književnost u: Povijest svjetske književnosti 2, str. 189-312; (1977), , , .
  3. , Vratović, Vladimir; Rimska književnost (teme i autori obrađene na kolegiju); Biokova (2008), , , .
1. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Latinski jezik
Termini konzultacija:
Obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic