Hrvatski narod u prvoj polovini 20. stoljeća
Šifra: 188122
ECTS: 5.0
Nositelji: doc. dr. sc. Vladimir Šumanović
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Ciljevi kolegija: Stjecanje znanja i vještina potrebnih za razumijevanje navedenog razdoblja. Student će po završetku slušanja kolegija moći razumjeti osnovne probleme vezane uz procese jugoslavenskog ujedinjenja, razvoja hrvatske državne i političke misli, unitarizma i diktatorskog centralizma te događaja i stradavanja u Drugom svjetskom ratu. Prigodom slušanja kolegija studente se potiče na samostalno artikuliranje stavova, unaprjeđenje kritičkog razmišljanja te stjecanje vrijednosnih stavova prema zadanoj problematici.
Način polaganja ispita: Pomoću dva kolokvija-eseja studenti će se moći riješiti dijelova kasnijeg usmenog ispita. Oni koji ne polože kolokvij ili nisu zadovoljni njegovom ocjenom, pristupaju u terminima naznačenima ispitnim rokovima usmenom ispitu. Potvrde da je predmet odslušan (potpisi) dijele se na posljednjem predavanju.
Ishodi učenja:
Literatura:
  1. Hrvatske granice 1918.-1993., , Boban, Ljubo, Školska knjiga, Zagreb, 1995.
  2. Hrvatska 1918-2008., , Goldstein, Ivo, Zagreb, 2008.
  3. Povijest Jugoslavije (1918.-1991.), , Matković, Hrvoje, Zagreb, 1998.
5. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Povijest
Obavezni predmet - Redovni studij - Povijest
Termini konzultacija:
Objavljeno: 11. 10. 2018. u 14:59
Stipica Grgić

Poštovane kolegice i kolege,

kako sam istakao na nastavi, radi službenog putovanja nisam u mogućnosti izvoditi nastavu od 16. do 26. listopada 2018. Za vrijeme izbivanja dostupan sam za konzultacije putem maila. Ipak, za Vas će u terminu predavanja na kolegiju u srijedu 17. listopada jedno predavanje o Mađarsko-jugoslavenskim odnosima održati kolega Árpád Hornyák sa Sveučilišta u Pečuhu. On se inače specijalizirao za Mađarsko-Jugoslavenske odnose. Predavanje će biti održano na hrvatskom jeziku, s početkom u 9.35h, a kolegu će pritom predstaviti prof. Ivana Jukić. Molio bih Vas da na predavanje dođete u što većem broju.

Iduće predavanje na kolegiju nakon toga bit će 31. listopada, a na njemu ćemo dogovoriti termin nadoknade.

Hvala Vam na razumijevanju!

Srdačan pozdrav,

Stipica Grgić

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic