Objavljeno: 27. 1. 2020. u 15:45
Administrator


 

Terenska nastava u Pomurju u Mađarskoj

U okviru predmeta Jezik Hrvata u dijaspori na znanstvenom smjeru Odsjeka za kroatologiju prof. dr. sc. Sanja Vulić za svoje studente i studentice organizira terensku nastavu. Budući da je u okviru projekta Suradnja s hrvatskim autohtonim zajednicama u dijaspori uspostavila izvrsnu suradnju s pomurskim Hrvatima u Mađarskoj, ove se godine terenska nastava održala u dvama najvećim selima te autohtone zajednice, tj. u Serdahelu i Keresturu te u obližnjem gradu Kaniži. Studentima i profesorici pridružila se i asistentica Lidija Bogović.

Najprije su posjetili Hrvatski kulturno-prosvjetni zavod Stipana Blažetina u Serdaheu, gdje ih je dočekala ljubazna ravnateljica Zavoda gospođa Zorica Prosenjak, koja je i nastavnica hrvatskoga jezika u Osnovnoj školi Katarine Zrinski u istom mjestu. Upoznavši goste s poviješću osnivanja Zavoda i njegovim radom povela ih je u školu. U objema ustanovama pridružila im se i gospođa Bernadeta Blažetin, novinarka Hrvatskoga glasnika (tjednika Hrvata u Mađarskoj), koja je tom prigodom intervjuirala profesoricu Vulić.

Slijedio je posjet Osnovnoj školi Nikole Zrinskoga u Keresturu gdje su sudionici terenske nastave nazočili satu hrvatskoga jezika koji je držala učiteljica Henrijeta Novak, a zatim su se susreli s ravnateljicom Anicom Kovač koja ih je pobliže upoznala s radom škole i organizacijom nastave hrvatskoga jezika. Terenska nastava završila je posjetom gradu Kaniži. Na toj su se dionici puta posjetiteljima iz Zagreba pridružile dvije nastavnice hrvatskoga jezika iz keresturske osnovne škole: Erika Rácz i Biserka Kiš.

Zajedno su obišli kulturne spomenike u gradu te se upoznali s radom Generalnoga konzulata RH u Kaniži i Hrvatske manjinske samouprave u tom gradu. Studenti su bili vrlo zadovoljni što su imali mogućnost osobno upoznati pripadnike manjinske zajednice o kojoj su učili u protekom semestru.

 

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic