O nama

Studij hrvatske kulture (kroatologije) ustrojen je i izvodi se na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu od 1993. godine. Središnji je interdisciplinarni studij hrvatskoga jezika i kulture oko kojeg se razvija cijela koncepcija Hrvatskih studija. Riječ je o studiju koji je do sada obrazovao velik broj stručnjaka u toj disciplini i u kombinaciji s drugim strukama unutar Hrvatskih studija i Sveučilišta u Zagrebu. Najveći broj diplomiranih studenata našao je posao u različitim djelatnostima – školstvu, kulturnim institucijama, državnim ustanovama, gospodarstvu, medijima, diplomatskim predstavništvima, turističkim uredima i drugdje. Pokazalo se da ima potrebe za tako obrazovanim stručnjacima u društvu. Također, studij kroatologije jedinstveni je studij u okviru Sveučilišta u Zagrebu, koji na sveučilišnoj razini promišlja različite aspekte hrvatskoga kulturnoga i nacionalnoga identiteta i u tom pogledu je zanimljiv mnogim studentima drugih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i mnogim stranim studentima koji su studirali ili će studirati pojedine dijelove toga programa ili cijeli program studija hrvatske kulture. Program slijedi temeljne preporuke Bolonjske deklaracije i zakonske okvire za ustrojavanje studija. U tom smislu program je zadržao sve bitne značajke ranijih četverogodišnjih studija, uz prilagođavanje novomu trogodišnjemu, odnosno petogodišnjemu obrazovnomu ciklusu. Studij kroatologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu središnji je kulturološki studij takve vrste, koji ima namjeru postati nositelj razvoja sličnih studija u svijetu i temeljni visokoškolski ustrojbeni okvir koji ima za cilj skrbiti o ustrojavanju i izvođenju kulturalnih hrvatskih studija u svijetu. Studij kroatologije izvodi se u jednopredmetnoj i dvopredmetnoj kombinaciji na preddiplomskoj i diplomskoj razini. Od 2006. ustrojen je i poslijediplomski doktorski studij kroatologije koji je osmislio akademik Radoslav Katičić.


Objavljeno: 16. 5. 2022. u 11:02
Administrator
Okrugli stol o Hrvatskoj nastavi u...

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatska nastava u Bavarskoj u utorak 17. svibnja 2022. poslijepodne u hotelu Poinger Hof u Poingu pokraj Münchena priređuju Okrugli stol „Hrvatska nastava u Bavarskoj koordinaciji – otvorena pitanja“. Skup se održava uz novčanu potporu Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i udruge roditelja Prijatelji hrvatske nastave u Bavarskoj – Freunde des Kroatischen Unterrichts - Bayern e.V.

Na okruglom stolu sudjelovat će prof. dr. sc. Sanja Vulić i Lidija Bogović, mag. educ. croatol. s Odsjeka za kroatologiju Fakulteta hrvatskih studija i učiteljice Hrvatske nastave u Bavarskoj: Mandica Jurišić, Ivka Mandić, Tea Barić, Petra Vodarić, Martina Jandri i Mateja Kocijan, koja je ujedno koordinatorica Hrvatske nastave u Bavarskoj.

Studenti Fakulteta hrvatskih studija koji završe diplomski studij kroatologije ili povijesti mogu biti nastavnici hrvatske nastave u inozemstvu.

Mrežne stranice hrvatske nastave na njemačkom govornom području:

Hrvatska nastava u Baden-Württembergu

Hrvatska nastava u Bavarskoj

Hrvatska nastava u SR Njemačkoj - Koordinacija Berlin

Hrvatska škola u Beču

Hrvatska nastava u SR Njemačkoj - Koordinacija Hamburg

Hrvatska nastava u SR Njemačkoj - Koordinacija Hessen-Saarland

Hrvatska nastava u SR Njemačkoj – Koordinacija Mannheim

Hrvatska nastava u SR Njemačkoj - Koordinacija Ulm

Hrvatska dopunska škola u Salzburgu

Hrvatska nastava u Švicarskoj

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic