O djelatniku
Petar Ušković Croata, mag. educ. philol. et lat. croat.
Zvanje:povjera predavanja
Funkcija:asistent
Lokacija: J2 (zgrada knjižnice)
Konzultacije:

Prema dogovoru

E-mail: E-mail
Odsjek: ODSJEK ZA KROATOLOGIJU
Godina diplomiranja:2017.
Na odjelu od:2019.

Nastava

prijediplomski

diplomski

Životopis

Petar Ušković Croata rođen je u Đakovu 1992. Maturirao je na Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti u Zagrebu. Po završetku srednjoškolskog obrazovanja upisuje studij filozofije i latinskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove (Hrvatskim studijima) Sveučilišta u Zagrebu. Akademske godine 2013. ⁄ 2014. na humanističkoj akademiji Vivarium Novum u Rimu studirao je latinsku i grčku književnost te književnost humanizma i renesanse. Magistrirao je latinski jezik i književnost te hrvatski latinitet 2017. godine. Za vrijeme diplomskog studija radio na zamjeni u Osnovnoj školi ‘Ivan Gundulić’ u Zagrebu, gdje predaje latinski jezik. Kao profesor na zamjeni radi u I. gimnaziji u Zagrebu i u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji. Koautor je prvog hrvatskog izdanja priručnika Latine disco I  i nekoliko prijevoda s latinskog jezika.  Kao zaseban prijevod objavljuje djeloVita et martyrium beati Vladimiri Croatiae regis Pavla Rittera Vitezovića. Održao je nekoliko predavnja na znanstvenim i drugim skupovima (Treća međunarodna kroatološka konferencija Pavao Ritter Vitezović i njegovo doba; Susreti s kalsičarima) te napisao nekoliko znanstevnih radova i prijevoda s područja hrvatskog latiniteta. Član je Društva hrvatskih književnih prevodilaca, Matice hrvatske, Circulus latinus Zagrabiensis i osnivač Zagrebačke Škole latinskog jezikaDoktorand je na poslijediplomskom doktorskom studiju kroatologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu.

Objavljeni radovi u Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji
Napomena: Ove radove održava Knjižnica Instituta Ruđer Bošković koja vodi projekt Hrvatske znanstvene bibliografije CROSBI. Ovim linkom možete vidjeti sve podatke o radovima koje su autori unijeli u bazu podataka.

Za sve izmjene možete se obratiti na help@bib.irb.hr, a na istu adresu možete uputiti i sva vaša pitanja i sugestije vezana uz CROSBI.

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic